Menu
0
Turnpakjes voor verenigingen
Eigen ontwerpen mogelijk! Wij maken jouw droompakje!
Turnpakjes voor dames én heren
Gespecialiseerd in exclusieve op maat gemaakte p
30Jan2021
Welke maat turnpakje heb ik nodig?

Welke maat turnpakje heb ik nodig?

Door: KV Leotards Reacties: 0

Welke maat turnpakje moet ik bestellen?

Geen paniek: wij helpen je 

 

Hoe bepaal je de juiste maat voor jouw nieuwe turnpakje? Turnpakken zijn er in vele verschillende maten. Wat het extra lastig maakt is dat er bijna nooit gebruik wordt gemaakt van confectie maten: standaardmaten die worden gebruikt bij massa kledingproductie voor een groot publiek.  Daarnaast hebben de meeste turnpakjesmerken ook nog eens eigen maten die allemaal anders zijn van naam.  Extra lastig dus. Hoe weet je dan welke maat je nodig hebt? In deze blog leggen we je uit waarom elk turnmerk eigen maten hanteert, waarom het belangrijk is om je eigen lichaamsmaten te meten voordat je een turnpakje koopt en hoe je dit het beste kunt doen. Ten slotte hoef je nu alleen nog maar te weten of je het turnpakje gaat gebruiken voor wedstrijden of om in te trainen en voilà: nu weet je jouw maat voor je nieuwe KV Leotards turnpakje.

1. Waarom hebben turnpakjes geen confectiematen?

2. Waarom allemaal verschillende namen voor dezelfde maat?

3. De maten van KV Leotards

4. Hoe meet ik mijn lichaamsmaten op?

5. Een op maat gemaakt turnpakje, te duur voor mij?

6. Onze missie: It’s Your Time to Shine

 

1.      Waarom is een maat M in een trui niet ook gewoon een M in een turnpakje?

Dit klinkt super handig, maar dat is het niet. Het verschil met een spijkerbroek of een trui ten opzichte van een turnpakje is dat een turnpakje mooi aangesloten zit en zeker niet ergens te strak of te wijd mag zijn. Bij een trui of een spijkerbroek is het minder erg als deze net te lang of te kort is omdat deze vaak wat minder strak zitten of te combineren zijn met een ander kledingstuk. Het belangrijkste argument waarom turnpakjesmerken geen gebruik maken van confectiematen is omdat het lichaam van een gymnast vaak andere verhoudingen heeft dan het lichaam van een minder atletisch persoon. Als je kijkt naar topsporters in de turnwereld is dit vaak goed te zien: de meeste turnsters zijn wat kleiner en hebben een korte romp. Daarnaast hebben turnsters veel spiermassa rondom de schouders en de biceps. Daarom is het belangrijk dat de patronen van turnpakjes hier rekening mee houden. Als je zelf veel turnt herken je dit probleem waarschijnlijk wanneer je bloesjes of jurkjes met mouwen probeert. Vaak zijn de schouders dan net iets te krap en de mouwen net wat te smal. Kortom, meestal zit er een verschil in het lichaam van een gymnast en het lichaam van iemand die niet veel sport is het niet mogelijk om de normale confectiematen te gebruiken voor turnpakjes.

 

2.      Oké, geen confectiemaat, maar waarom hebben turnpakjesmerken dan ook nog eens verschillende namen en maten?

Een systeem met dezelfde maten voor alle turnpakjes in de hele wereld, nooit meer opmeten, tabellen opzoeken of vragen om advies bij het desbetreffende turnpakjes merk. Dat is toch wel mogelijk? Het antwoord is helaas nee. We leggen je uit waarom.

De maten van turnpakjesmerken verschillen omdat ieder merk eigen patronen heeft. Een maat S in turnpakjesmerk A kan groter zijn dan bij turnpakjesmerk B. Elk merk streeft een perfecte fit na, vandaar dat elk merk eigen patronen heeft die ze proberen te perfectioneren. Als je van alle merken een patroon in maat S zou nemen en deze op elkaar zou leggen dan zouden deze allemaal verschillend zijn. De ene heeft een langere romp, de ander heeft bredere heupen of een smallere halslijn. Waarom is er niet één patroon voor alle merken? Dit is een tweedelig antwoord. Ten eerste is het zo dat elk merk een eigen beeld heeft van de perfecte fit van een turnpakje. Sommige merken willen een hoger uitgesneden model of een hogere halslijn. Ook is het zo dat elk merk werkt met eigen stoffen en machines waar rekening mee moet worden gehouden in het patroon. Ten tweede vinden bedrijven het niet fijn om hun patronen bloot te geven: een patroon is voor een atelier een soort Heilige graal. Ze hebben immers lang gewerkt aan het perfectioneren van hun eigen patroon. Niet zo gek dat ze dit niet delen met de rest van de wereld. Fijn voor hen, kun je denken, maar zo moet ik elke keer eerst de maattabel inspecteren voordat ik snel een turnpakje kan bestellen… In de praktijk valt dit hartstikke mee: als je eenmaal weet hoe je moet meten is het zo gedaan. En daar gaan wij jou bij helpen natuurlijk.

 

 

3.      De maten van KV Leotards:

Onze maten zijn onderverdeeld in zes kindermaten en zes volwassenmaten. Voor het aanduiden van de kindermaten gebruiken we de letter C, van Children, voor de volwassenmaten de letter A, van Adult. Een CXS is dus een XS in kindermaat. Let wel: het zijn dus geen confectiematen! Om de juiste maat te bepalen adviseren we altijd om je eigen maten op te meten en deze te vergelijken met onze maattabel.

 

4.      Hoe meet ik mijn lichaamsmaten goed op?

Om het wat makkelijker te maken, heeft KV Leotards een maattabel ontwikkeld met een duidelijke uitleg over hoe je de juiste maat voor je turnpakje bepaald. In deze blog nemen we deze maattabel als uitgangspunt, maar geven we net een extra stukje uitleg over het opmeten van je lichaam.

 

Er zijn grofweg vier lichaamsmaten die belangrijk zijn voor het bepalen van de juiste maat: borst, taille, heup en torso. Daarnaast zijn er ook nog andere lichaamsmaten die van pas komen bij een op maat gemaakt turnpakje zoals de omtrek van de biceps, lengte van de armen en de omtrek van de nek als er een kraagje op zit. Voor nu focussen we ons op de belangrijkste vier maten:

Borst—> de borst meet je door met een meetlint rondom het breedste gedeelte van de borst te meten. Dit is dus niet net onder de oksel, maar echt over het breedste gedeelte van de borstkas. Meet deze maat wanneer je recht vooruitkijkt, met een rechte rug en normaal ademt. Wanneer je naar beneden kijkt en een bolle rug hebt wordt de borstkas wat smaller en kan de opgemeten maat kleiner zijn dan deze in werkelijkheid is.

Taille—> Dit is de makkelijkste maat om te meten, je taille is namelijk altijd het smalste gedeelte van de romp. Het maakt niet uit of je een hoge taille hebt, een lage taille of een brede taille. De taille is altijd het smalste gedeelte van de romp en zit meestal op navelhoogte. Meet deze maat door het meetlint rondom de taille te wikkelen terwijl je rechtop staat.

Heupen—> Meet je heupen door het meetlint rondom het breedste gedeelte van de heup (en van de billen) te nemen terwijl je rechtop staat. Het breedste gedeelte van de heupen/billen is meestal net onder je heupbotje (dat harde botje aan de linker en rechterkant van je heupen die je voelt aan de voorkant wanneer je met de handen in je heup staat). Meet dus niet op je heupbotje, want daar is de heupomvang kleiner, maar ruim daaronder rondom het breedste gedeelte van de heup en billen.

Torso—> Dit is de belangrijkste maat van het turnpakje, omdat deze maat de lengte van het turnpakje bepaalt. Is het turnpakje te lang of te kort, dan zal deze niet mooi en niet fijn zitten. De omvang van de torso is het lastigste om te meten. Deze meet je het makkelijkst met twee personen. Ben je alleen? Ook dan hebben we een plan van aanpak voor je. Je meet je torso door het meetlint tussen je benen te doen en helemaal rondom je torso, tot schuin over de schouder, te wikkelen. Zorg hierbij dat je rechtop staat, naar voren kijkt en normaal ademt. Het aflezen van het meetlint is lastig wanneer je rechtop moet blijven staan en recht vooruit moet kijken, vandaar dat dit het makkelijkste gaat als er iemand meehelpt. Wil je zelf je eigen torso meten, doe dan het volgende: Zorg ervoor dat je voor een spiegel staat en meet je torso zoals hierboven beschreven. Hierbij is het handig als je zorgt dat het begin van het meetlint op borsthoogte eindigt, zo kun je rechtop blijven staan en tegelijkertijd in de spiegel je maat aflezen.

Maten opmeten 5Maten opmeten 4

 

Oké, nu je al je maten hebt opgemeten is het tijd om deze te vergelijken met de maattabel. Kies hierbij de maat die het meeste lijkt op jouw lichaamsmaten. Kijk hierbij eerst naar de torso maat, daarna naar de borst, dan de heupen en tenslotte de taille. Het kan voorkomen dat jouw lichaamsmaten niet binnen één maat vallen. Misschien is je borst breder of je zijn je heupen smaller. Dan is het goed om te weten welke maat het belangrijkste is: de torso. Kijk dus eerst bij de juiste torso maat. Kijk daarna naar de omvang van de borst. Vallen deze twee maten onder één maat, dan heb je jouw turnpakjesmaat gevonden. Valt dit niet in één maat kies dan de maat waar jouw maten het beste bij passen. Ook is het belangrijk om in gedachte te houden waar je het turnpakje voor gaat gebruiken. Vallen jouw maten net tussen twee maten in? Kies dan bij een wedstrijdturnpakje voor de kleinste maat en voor een trainingspakje voor de grootste maat. Een wedstrijdpakje moet namelijk lekker strak zitten en mooi aansluiten terwijl een trainingspakje vooral comfortabel moet zitten. Vind je het alsnog lastig om de juiste maat te kiezen? Wij helpen je graag. Stuur een mailtje naar [email protected] of bel naar 06-53815064

 

5.      Een op maat gemaakt turnpakje, is dat niet heel erg duur?

Ten slotte hebben we nog een extra service voor jou: de mogelijkheid om de lengtemaat van je turnpakje aan te passen. Waarom? We hebben namelijk eerder gezegd dat turnsters vaak een kortere romp hebben. Dit is natuurlijk niet bij iedereen: Nastia Liukin heeft een ander lichaam dan Simone Biles of Sanne Wevers ondanks dat ze allen een Olympische gouden medaille hebben gewonnen in de turnsport. De maat van de torso is zo belangrijk dat we bij KV Leotards een extra service hebben: past jouw torso maat niet bij de andere maten wanneer je deze vergelijkt met de maattabel? Heb je bijvoorbeeld een maat CXL qua borst, taille en heup, maar ben je net wat langer dan gemiddeld en heb je eigenlijk een AXS nodig voor de lengte? KV Leotards past een pakje uit de collectie aan naar jouw gewenste torsomaat. Hoe? Door onze jarenlange ervaring in exclusieve op maat gemaakte turn-, acro- en danspakken is het voor ons een eitje om jouw pakje aan te passen zodat deze perfect aansluit op jouw lichaam. Wil je een andere torso maat, zet dit dan even in het opmerkingenveld bij je bestelling of bel of mail ons eventjes nadat je de bestelling hebt geplaatst. Voor deze aanpassing vragen we een kleine toeslag van €5,-. De levertijd is dan 2-3 weken omdat we het turnpakje speciaal voor jou gaan maken met een aangepast patroon.

Wil je helemaal een uniek pakje laten ontwerpen dat op maat gemaakt is? Ook daar zijn we expert in! We maken graag jouw droompakje. 

 

6.      Onze missie: It’s Your Time to Shine

Waarom al deze extra moeite? Bij andere grote turnpakjes bedrijven heb je toch ook alleen maar standaardmaten? Wij zijn van mening dat iedereen een passend turnpakje bij ons moet kunnen vinden en dat de keuze voor jouw favoriete merk turnpakje niet af moet hangen van één standaard patroon dat weliswaar voor de meeste gymnasten geschikt is, maar niet voor iedereen. KV Leotards wil dat iedereen met veel zelfvertrouwen een turnpakje kan dragen wat goed past en waar je je lekker in voelt. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je niet voldoet aan de standaardmaten. Iedereen is anders, iedereen is uniek en ieder lichaam is mooi op haar eigen manier. Dit idee willen we aanmoedigen onder alle sporters en daarom passen wij graag een turnpakje aan naar jouw maten.

 

Onze missie staat voor het maken van turnpakjes die niet alleen mooi zijn, maar ook een perfecte pasvorm hebben en tegelijkertijd beschikbaar zijn voor iedereen, of je nu een kleine of een grote portemonnee hebt. Onze patronen, ontwerpen en eindproducten worden met trots in ons eigen atelier gemaakt in Nederland waardoor we alles kunnen aanpassen en iedereen van een passend turnpakje kunnen voorzien. Wat we nu veel zien bij onze concurrenten: het snel (door)verkopen van turnpakjes uit lagelonenlanden met standaardmaten is niet echt ons ding. Wij vinden dat het draait om jou als turnster: It’s Your Time to Shine! Onze visie is dan ook om een merk neer te zetten in Nederland waarvan je weet dat er altijd een turnpakje is dat bij jouw wensen en bij jouw lichaam past. Zodat jij zonder zorgen en met zelfvertrouwen kunt doen waar je goed in bent: turnen natuurlijk! 

 

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.